Osterøy klatreklubb
Boltebibel
Tysse
Heldal
Valestrand
Lonevåg
Haus
Ruter etter grad
 
Svein Idar på "Klar tekst" (5+ nat)

Lonevåg

Lonevåg er administrasjonssentrum på Osterøy. Her finnes de fleste fasiliteter i kort gangavstand fra klatrefeltene. Foruten de fleste typer butikker har stedet utendørs og innendørs idrettsanlegg, legesenter, apotek, bensinstasjon, kro, treningssenter og tre skoler.

Kart til Ramberget og Elvegg

Ramberget, Lonevåg:

Ved boligfeltet Ramberget åpner det seg en fjellvegg på over 100 meter. På nedre og høyre del finner du øyas eldste klatrefelt. Feltet har 6 ruter opp til max 30 meter som varierer mellom 4- og 6-. Det er derfor et utmerket nybegynnerfelt. Sommeren 1988 ble "X-Wifes", som den første på øya, gått på Ramberget. Ruten ble gått på led med Bochen til Knut Brakvatne. 8mm bolter er nå skiftet ut med syrefaste.

Skisse over Ramberget

1. Sodoma 4-?, 22m, Helge Stokstad, vår 1998
Sodoma var oldtidsbyen i Palestina som, sammen med Gomorra, ble ødelagt med ild og svovel pga. innbyggernes gudløshet. Lots hustru trosset advarselen under flukten, og ble til en saltstøtte. Om rutens navn har sitt utspring i den ville ferden mot toppen, eller at den som ser seg tilbake blir til en saltstøtte blir bare spekulasjoner. Uansett er det en fin rute, godt egnet for nybegynnere.
2. Venstrevri 4-, Tett boltet
2b. 6-, Gjennom overhenget.
3. Gomorra 5+?, Helge Stokstad, vår 1998. Kjekk rute på tynne tak.
4. X-Wifes 4-, Første ruta på Osterøy. Ruta er borret på led. Vanskeligst i starten (4-), deretter lettere (3+) opp til ringene.
4b 5+, Opp til snufeste ved hylle. Hylla et fint utgangspunkt for rappell.
4c Naturlig/boltet
Alternativ til 4b
5. Eggen 5- , Ut på eggen. Gå til venstre for boltene oppover og hold på eggen. Da er ruta finest.
6. Klar tekst 5, Naturlig sikret
Dieder med riss. Forbi blokk i starten. Kort rute med fin klatring.
7. Svart magi med hvit englestøv 6- Til venstre og opp etter tredje bolten. Kan være våt i øverste del. Alternative rett opp har toppfeste, men mangler ledebolter etter at ruten delser seg.
8. Høyrevri 5-, Litt i sikk sakk. Gå risset til venstre og gjør en sving ut til høyre i toppen. Ruta er ikke helt lett i øverst, og kan gjøres enda litt vanskeligere med å klatre rett opp siste to meterene.

El-vegg, Lonevåg:

El-veggen fikk navnetsitt fordi den lå rett over veien for bygget til BKK. (I dette tilfelle var det ikke Bergen klatreklubb men derimot Bergenhavøens kommunale kraftselskap det siktes til.) I dag er det en rørleggerbedrift som holder til her.

Rutene her ble påbegynt i 1989 og feltet ble utviklet i 1990. Her finner du 16 ruter i vanskelighetsgrader fra 5+ til 8-. Mange av rutene er overhengende og de fleste ligger rundt grad 7. Postveien, 5+, er den eneste gjennomgående linjen feltet. Den har to taulengder og standplass.

Rutene er lite klatret siste årene,så husk å vurdere alle bolter før bruk.

Skisse 1 av 4 over El-vegg

1. El.traversen 6+, Påbegynt med "1.mai traversen" i 1990 av Frode Skjerping og Helge Stokstad. Høsten 1990 fortsatte Nils Herman Nilssen og Helge Stokstad på arbeidet. Traversen er ennå ikke komplett. Crux ved "Cluch", 6+, og "Postveien", 5+", ellers er traversen lett.
2. Goliat 7, Helge Stokstad
Tung. Opp gjennom skive i takoverheng, 6-. Layback på gul kant. Utrolig morsom rute som ikke er så fryktinngytende som den ser ut til.
3. Clutch 8-, Frank Sætre
En serie tunge catsjer. En journalist kom engang til et klatrefelt og skulle skrive. Klatreren nede ropte gode råd til kameraten som holdt på med et problem oppe i ruta: "Catsj! Catsj!" Journalisten må ha misforstått litt, for litt senere kunne man lese i avisa: "Clutch! Clutch".
4. Blitzfesten 5+, Hasse fra Blitz og Helge Stokstad høsten -89
Ruta ble opprinnelig gått på suspekte kileplasseringer. Cruxet ble gått teknisk, og er egentlig litt utpsykende. Nå er ruta godt boltet.
5b. Postboksen 7-, Helge Stokstad
Direktevarianten av postveien. (Galv.bolter)
6. The Nose 7, Morsom rute gjennom tak og dieder. Mye catching.

Skisse 2 av 4 over El-vegg

7. EK direkte 7+, 15m, Gunnar Karlsen og Ansgar Espeland sommeren -89.
Spenstig 7- opp til taket, ut til venstre og opp. Det er et rundt sleipt tak i ruta, men alle de hotte karene går det lett.
8. Mini 7, Frank Sætre
9. Utopia Første ruta i feltet, gått under en oktoberstorm i 1998.
10. Interessant prosjekt 7m opp og 7m ut.
Skisse 3 av 4 over El-vegg
11. Sort Belte 7-, Ansgar Espeland
Morsomste rute i feltet. Traverser ut til egg og gå opp. Navnet ble til da Ansgar kom opp til snufestet som var et bilbelte.
12. Glad laks 7-, Gunnar Karlsen
Et godt tak er nå falt vekk så Gunnar må nok jamme i risset neste gang han skal gå ruta. Morsomt overhengende riss som minner om laksens vandring.
13. Vondt i halsen 6+, Nederste delen kan være våt, men halsen er altid tørr og vanskelig.
Skisse 4 av 4 over El-vegg
 Oppdatert: 17.02.2012  

 

Lobas a/s
Jon Solberg a/s
Sjøtroll

Utsikt fra "Storen"
Norges klatreforbund Filuftslivets fellesorganisasjon

Advarsel: Klatring kan være helseskadelig!
Klatring kan være ekstremt farlig. For å redusere risikoen er det viktig at de som klatrer har de nødvendige kunnskaper. Dette kan en tilegne seg ved å gå på kurs, eller å være med en erfaren klatrer.

E-Post til Osterøy klatreklubb: post@klatre.info
E-Post til Webmaster: webmaster@klatre.info
 
Til toppen av siden